Продадоха историческа реликва на САЩ за 100 000 долара
Продадоха историческа реликва на САЩ за 100 000 долара / снимка: Guliver/Getty Images

За 100 000 долара бяха продадени на търг номерата на лимузината, в която се е намирал 35-ят американски президент Джон Кенеди при смъртоносното покушение срещу него на 22 ноември 1963 г.

Това съобщи аукционната къща „Херитидж Окшънс”, която организира търга в тексаския град Далас, където бе убит Кенеди.

Лотът представляваше комплект от преданата и задната табела с номера GG-300. Табелите са в жълт цвят. Стартовата цена на лота бе 40 000 долара. Купувачът е анонимен, но според представители на къщата той колекционира всичко, което е свързано със семейство Кенеди.

След гибелта на президента върху колата бе монтиран непробиваем за куршумите покрив и допълнителна защита на корпуса. Сменени са били и номера на лимузината, като старите били изхвърлени на боклука. Но бизнесменът Уилърд Хес, собственик на компанията Hess & Eisenhardt, прибрал номерата направо от боклука - за спомен. Реликвата била съхранена и от дъщеря му, която всъщност ги предложи на търга.

Официалната версия за убийството гласеше, че президентът е бил убит със снайперистко оръжие от Ли Харви Осуалд, но тази версия продължава да се оспорва. Според другите версии Кенеди е станал жертва на заговор на специалните служби, на американската мафия, кубинската емиграция. Никой от тези версии не бе доказа с факт.

Източник: БГНЕС