Продадоха будистка статуетка за рекордна цена
Продадоха будистка статуетка за рекордна цена / снимка: БГНЕС, архив

Златна статуетка, представляваща будистката богиня Панкаракша, беше продадена на изключителната цена от 3,24 млн. швейцарски франка (2,7 млн. евро). Това е 19 пъти повече от най-високата й оценка, съобщи швейцарската аукционна къща Колер.

Статуетката, висока 32 см, била купена от китаец, наддаващ по телефона. Според аукционната къща това е една от най-високите цени в света за тибетска статуетка, за която наддаваха по телефона деветима китайци и един англичанин, както и много хора в залата. Продажбата стана в рамките на аукциона на китайски произведения на изкуството на 30 октомври в Цюрих, посочва БГНЕС.

Статуетката принадлежала на швейцарски колекционер, който продаде същия ден бронзова фигура от 14-ти век, идваща от Непал. Предметът, купен за 30 000 швейцарски франка на търг през 1986 г. беше продаден за 629 500 швейцарски франка, въпреки че се оценяваше на едва 90 000 швейцарски франка.

По време на търга индийска миниатюрна статуетка от 18-ти век, оценявана на 5000 швейцарски франка, беше продадена за 204 500 швейцарски франка. Общо аукционът донесе приходи от 7,5 млн. швейцарски франка.