/ iStock/Getty Images
В Неапол хълмът Каподимонте и кралският дворец на него се виждат ясно от друг, по-висок хълм, Вомеро.

В бившия дворец се помещава националният Музей за изящно изкуство. Вечер в залите се срещат самотни редки посетители и всички те са на ваше разположение. Разходете се, погледнете, отпуснете се на диваните до любимите си картини или скулптури, възхищавайте се на разпръскването на бални светлини.

Дворецът обаче не е жив само със своите шедьоври.
 

Легендата разказва, че духът на Мария Каролина Хабсбургска, съпруга на крал Фердинанд IV от Неапол и сестра на кралица Мария Антоанета от Франция, все още обитава залите на кралския дворец.

По нейно време приемите и баловете в двора се провеждали много често и кралицата била техен поклонник. Толкова голям, че дори днес, повече от двеста години по-късно, тя продължава да устройва балове в двореца, превърнал се в музей.
 

Според слуховете, почти всяка вечер, щом се стъмни, в залите на двореца се появяват странни светлини, чува се тихата музика на древни инструменти и в залите танцуват призрачни фигури. С първия поглед на зората всичко изчезва.
 

Не е изненадващо, че един от етажите на музея се затваря преди останалите и достъпът до него е спрян! Особено в късната есен. А в парка на двореца, в пещерата, според една легенда, се молела благочестиво, според друга, се срещнала с многобройните си любовници Мария Кристина ди Савоя, първата съпруга на крал Фердинанд II Бурбон.
 

В първата версия тя се нарича „reginella santa“, светата кралица, като казва, че се моли неуморно по цял ден за бедните хора от Неапол в гората на Каподимонте. Във втората я обвиняват в убийство на влюбени и говорят за тела, скрити дълбоко в пещерата, за да скрият изневярата на кралицата.

Във всеки случай днес много хора казват, че са видели призрака на кралицата в пещерата. Но няма сериозни доказателства за това. 
БГНЕС