Признаците, които показват, че остарявате
Признаците, които показват, че остарявате / снимка: sxc.hu

Старостта вече започва чак на 80 години - почти с 20 години по-късно, отколкото са смятали предишните поколения, установи британска анкета, цитирана от в. "Дейли мейл".

Заради по-здравословния и активен начин на живот и по-късното пенсиониране, както и по-доброто познаване на нуждите на възрастните, хората остават млади по-дълго.

Повече от една пета от анкетираните вярват, че докато не навърши 90 години, човек не е стар. Някои от признаците за остаряване са заспиването пред телевизора или докато четеш вестник, а също забравянето и пъшкането при ставане сутрин.

Честото повтаряне "по мое време", предпочитането на удобството пред елегантността и следобедният сън също са сред първите десет показателя, допълва БГНЕС.

"Възприемането на старостта много се е променило", каза говорител на поръчалия анкетата сайт PayingTooMuch.

„Преди време за стари смятаха хората, които са се пенсионирали. Сега обаче тази възраст много нарасна, защото и на 70 години водим активен живот. Пенсионерите вече не са хора, които по цял ден стоят във фотьойла и плетат или гледат телевизия", добави той.

Пенсионерите вече се радват на свободата, пътуват, посвещават се на хобита. В много случаи животът им става по-активен и вълнуващ, отколкото когато са били млади.