Присадиха стволови клетки в човешки мозък
Присадиха стволови клетки в човешки мозък / netinfo

Хирурзи от Медицинския научноизследователски университет на щата Орегон в Портланд извършиха безпрецедентна операция за присаждане на ембрионални стволови клетки в човешки мозък.

Местните медии съобщават, че операцията е направена на шестгодишния Даниел Карнър, който страда от смъртоносно заболяване на главния мозък. Заболяването било диагностицирано при момчето преди две години. Оттогава той загубил способността си да ходи и да говори.

Съгласието за операцията е била отчаяна стъпка на родителите на детето с надеждата, че тя ще помогне да бъде спряно или поне забавено развитието на заболяването.

Операцията е била извършена още в средата на ноември, но лекарите са решили да съобщят за нея едва сега. “Не желаем хората да си помислят, че това е едва ли не панацея”, каза пред журналисти доктор Робърт Стайнър от университета. Той посочи, че за момента няма достатъчно данни за положително влияние на такива операции.

Лекарите са много внимателни по отношение резултатите от операцията. Те не са убедени, че присаждането на стволови клетки ще спаси живота на Даниел. Бащата на момчето обаче каза пред журналисти, че операцията е подарила надежда на детето.

Даниел е първото в САЩ дете, чието семейство се е съгласило да бъде извършена тази експериментална операция. Американските хирурзи планират през следващата година да извършат подобни операции на други пет деца, страдащи от тежки мозъчни заболявания.

Възстановителният период преминава удовлетворително и в петък Даниел ще бъде изпратен в къщи, в окръг Оранж, щата Калифорния.