Няма планове принц Уилям да пътува до Катар, за да наблюдава Мондиала идния месец, съобщи източник днес, предвид критиките към страната от Арабския полуостров относно злоупотребите с правата на човека. Източник, близък до принца, заяви за АФП, че „в момента няма планове той да отиде“, цитирайки „други ангажименти“.

Британската преса бе предала, че принцът се очаква да посети мачове, тъй като е президент на Футболната асоциация на Англия, въпреки че източникът не потвърди това. Местният таблоид The Sun цитира приятели на Уилям, които казват, че той може да отиде в Катар, ако Англия стигне до финала, но само като част от правителствена делегация. ФА отказа да отговори на молбата на АФП за коментар. Уилям държи и кралската титла Принц на Уелс, като „драконите“ се присъединиха към Англия за първите си световни финали от 1958-а насам.

Капитанът на националния отбор на „Трите лъва“ Хари Кейн ще носи лента в цветовете на дъгата в антидискриминационна кампания по време на Световното първенство. В инициативата ще се включат капитаните на още няколко представителни тима. Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли бе обвинен в „шокиращо неразумни“ коментари, след като каза на ЛГБТК феновете, отиващи на Мондиала, да уважават местните закони и културни ценности в Катар.

Хомосексуалността е незаконна в страната от Арабския полуостров, където турнирът започва на 20 ноември. Катар бе изправен пред критики относно отношението към чуждестранни работници по големите инфраструктурни проекти за Световното първенство.
БГНЕС