Принц Хари може да бъде изпратен скоро в Ирак
Принц Хари може да бъде изпратен скоро в Ирак / netinfo

Принц Хари, по-малкият син на наследника на британската корона принц Чарлз, в близките месеци ще бъде изпратен да служи в Ирак, пише вестник “Сънди Телеграф”.

“22-годишният принц, който е трети на опашката за британския престол, ще бъде изпратен заедно с полка си Blues and Royals за шест месеца в южен Ирак”, смята изданието, правейки уговорката, че това ще стане най-рано в края на април. Принц Хари, който завърши миналата година престижната военна академия Сандхърст, заяви, че не смята да си стои вкъщи, докато останалите момчета се сражават за родината си. Въпросът за изпращането на принца в “горещата точка” бе предмет на дълги спорове между британските висши военни и Бъкингамския дворец.

Проблемът е в това, че присъствието на член на кралското семейство в полка може да изложи останалите военни от контингента на голяма опасност. Самият Хари даже заплаши, че въобще ще прекрати военната си служба, ако не му разрешат да отиде на фронтовата линия, и в крайна сметка е взето решение да отстъпят пред неговото желание, твърди “Сънди Телеграф”.

“Това решение сложи край на спекулациите дали кралицата и принц Чарлз ще разрешат на член на кралското семейство да служи в зоната но военните действия за пръв път от времето на Фолклендската война, когато принц Ендрю /вторият син на кралицата/ бе пилот на хеликоптер на кралските ВМС”, коментира вестникът.