Президентът на Зимбабве купи на дъщеря си дом за 5.5 млн. долара
Президентът на Зимбабве купи на дъщеря си дом за 5.5 млн. долара / снимка: БГНЕС

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе купи на дъщеря си мезонет в Хонконг за 5.5 млн. долара, съобщава БГНЕС, цитирайки информация на списание „Таймс”. Триетажното жилище се намира в елитен район в Хонконг, където 20-годишната дъщеря на Мугабе наскоро започна обучението си в местен университет.

 

Това не е първата азиатска инвестиция в недвижима собственост на Мугабе, който миналата седмица беше принуден най-сетне да подели властта с политическата опозиция в страната си. Отделно от това, стана ясно, че по време на азиатска шопинг-фиеста съпругата на президента си е купила виетнамска статуетка за 80 000 и чанта за 12 500 долара.

 

Очевидно Мугабе, който от някогашен дисидент се превърна в диктатор и докара Зимбабве до банкрут, не се трогва нито от световната финансова криза, нито от крайната нищета, в която живеят близо 13 млн. зимбабвийци. Инфлацията в цветущата някога Родезия се измерва с милиони проценти годишно и понастоящем 1 американски долар струва 4 трилиона зимбабвийски долара. Наскоро централната банка на Зимбабве пусна в обръщение нова банкнота с номинал 10 млрд. зимбабвийски долара, които, според официалния курс, струват 25 долара.