Пресъздават виртуално Берлинската стена за туристи
Пресъздават виртуално Берлинската стена за туристи / снимка: БГНЕС

Туристите, които търсят някакви следи от берлинската стена, от следващия месец ще могат виртуално да проследят стената, благодарение на електронен апарат.

Гидът на стената ще се дава на туристите под наем, за да могат да проследят следите на стената на пет различни места в германската столица, съобщиха общинските власти. Апаратът ще ползва технологията на сателитната система GPS, за да се движи в града, ще предлага фото и видео, както и коментар на германски и английски език, уточнява БГНЕС.

Берлинската стена, най-силната забрана по време на студената война, бе издигната през 1961 г. с дължина 155 км. В периода на промените, настъпили в Източна Европа през 1989 година стената бе разрушена. Днес от нея са останали три километра.

През 2006 г. Берлин заяви, че смята да инвестира 40 млн. евро, за да запази последните следи от стената. Според организаторите за защита на жертвите, 1000 души са намерили смъртта при опит да преминат границата за Берлин, намиращ се между Източна и Западна Германия.

Германия беше разделена от 1961 г. до 1989 г.