Прессекретарят на Маргарет Тачър я е призовал да смекчи имиджа си
Прессекретарят на Маргарет Тачър я е призовал да смекчи имиджа си / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият премиер Маргарет Тачър е била призована да смекчи имиджа си за конференция на Консервативната партия, става ясно от бележки на ръководителя на нейната пресслужба Бърнард Ингам, публикувани от тръста „Маргарет Тачър”.

В тях се казва, че Желязната лейди си е спечелила репутация в обществото на „заядлива, рязка и деспотична” жена, пише Би Би Си.

Въпреки това в текста от пет страници се посочват и положителни черти в нейни характер, според които тя е „решителен и енергичен човек”, който „очевидно ще бъде труден за побеждаване”.

„На кратко вие оставате доминиращата личност в британската политика”, пише Ингам до Тачър, която заемаше поста на премиер в периода от 1979 г. до 1990 г.

Въпреки това той се е опитал да убеди бившия премиер да промени поне малко стила си за конференцията на консерваторите в Блекпул, но тя е отказала да използва думи като „съчувствие” и „грижовен” в своята реч пред партийните членове.

„Нейният публичен образ е толкова фиксиран, че тя просто не може да спечели - ако изведнъж покаже по-меката си страна, хората просто няма да й повярват”, каза Крис Колинс от тръста на името на Тачър.

Бившият премиер е реагирал „експлозивно” на съобщението, че Църквата на Англия планира да я отстрани от церемония по откриването на паметна плоча в памет на жертвите на Фолклендската война.

Това става ясно от други бележки, разменяни между Църковната институция и „Даунинг стрийт”. От тях обаче не става ясно дали в крайна сметка премиерът е присъствала на събитието.

Източник: БГНЕС