Прешъс спечели пет кинонагради Независим дух
Прешъс спечели пет кинонагради Независим дух / снимкa: Reuters

Харлемската драма "Прешъс" спечели пет награди "Независим дух", включително за най-добър филм, за най-добра актриса - дебютантката Гейбъри "Габи" Сидебей, за най-добра актриса в поддържаща роля за Моник и за най-добър режисьор, присъдена на Лий Даниълс, предаде Асошиейтед прес.

"Прешъс" - екранизация по романа "Тласък" на Сапфир за самоутвърждаването на неграмотна тийнейджърка от Харлем, донесе на Джефри Флечър награда за най-добър дебютен сценарий. Така филмът на практика спечели във всички категории, за които бе номиниран.

Отличието за най-добър актьор получи Джеф Бриджис за разказа за кънтри музиката "Лудо сърце". Бриджис се пребори за него в конкуренция с Джоузеф Гордън-Левит, номиниран за изпълнението му в романтичната комедия "500 дни от лятото", Колин Фърт за "Самотен мъж", Адам Скот за "Порочният вид" и Сюлейман Сай Саване за "Сбогом Соло".

Уди Харелсън спечели наградата за най-добър актьор в поддържаща роля за филма за войната с тероризма "Пратеникът".

Подобно на "Прешъс" в пет категории бе номиниран и филмът "Последната гара", който разказва за смъртта на Лев Толстой.

Двете ленти се състезаваха в категорията за най-добър филм заедно с комедията "500 дни от лятото" и имигрантските драми "Amreeka" и "Sin Nombre".     

За наградата в категорията за най-добра актриса освен Сидебей участваха Хелън Мирън за "Последната спирка", Гуинет Полтроу за ролята й в драмата "Двама любовници", Мария Бело за "Downloading Nancy" и Нисрин Фаур за "Amreeka".        

Призът "Робърт Олтман" спечели филма "Сериозен човек" на Итън и Джоуел Коен.

Наградите "Независим дух" се присъждат от организацията "Независимо кино". Те се връчват на оригинални и провокативни нискобюджетни филми, пише БТА. Продукциите могат да участват в надпреварата, ако бюджетът им е под 20 милиона долара със значителна подкрепа от независими източници извън холивудската студийна система.

Церемонията по връчването на 25-ите годишни отличия "Независим дух" се състоя в Лос Анджелис два дни преди най-бляскавото събитие в света на киното, наградите "Оскар".