Водещи на Филмовите награди на MTV през 2016 година бяха Дуейн Джонсън и Кевин Харт
Водещи на Филмовите награди на MTV през 2016 година бяха Дуейн Джонсън и Кевин Харт / Guliver/Getty Images
MTV се отказа от разделението по пол в актьорските категории на Филмовите и телевизионни награди, съобщи Асошиейтед прес.

Вместо награда за най-добър актьор и най-добра актриса тази година ще бъде избран общо най-добър филмов актьор и най-добър телевизионен актьор. Така във филмовата категория съперници са Ема Уотсън, Хю Джакман и Джеймс Макавой, а в телевизионната - Мили Боби Браун, Емилия Кларк и Джефри Дийн Морган.

Смели тоалети на филмовите награди на MTV през 2016 година (СНИМКИ)

Вижте какво се случи на Филмовите и телевизионни награди на MTV миналата година

Категорията "най-добра бойна сцена" във Филмовите и телевизионните награди на MTV беше променена на "най-добра борба със системата", като почит към обществения активизъм.
Въпросът с разделението по пол на актьорските категории беше повдигнат и заради Ейжа Кейт Дилън от сериала "Милиарди" при номинациите за наградите Еми, съобщи Би Би Си. Когато организаторите попитаха родената като жена звезда в коя категория да я включат, това я затрудни, защото тя се определя като "полово небинарна". В отговора си Ейжа Кейт Дилън написа: "Кажете ми във Вашите очи "актьор" и "актриса" дали означават анатомия или идентичност и защо е необходимо да се определя това?"
Организаторите на наградите обясниха, че "всеки може са бъде кандидат за която и да е категория по каквато и да е причина" . Дилън се похвали пред Variety, че те са изразили "100 процента подкрепа" и предпочете номинация в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля, защото думата "актьор" е полово неутрална.
Наградите Грами още през 2011 г. се отказаха от половото разделение на певците и групите.

Церемонията за Филмовите и телевизионни награди на MTV е насрочена за 7 май в Лос Анджелис. Водещ ще е актьорът Адам Дивайн.
БТА