Преговарят за последните видеозаписи на Джако
Преговарят за последните видеозаписи на Джако / снимкa: БГНЕС

Адвокатът Джон Бранка и бизнесменът Джон Маклейн са в преговори с AEG Live, промоутър на лондонските концерти, които Майкъл Джексън подготвяше, когато почина на 25 юни, да продадат видеозаписа на репетициите на Краля на попа, който може да послужи да се направи филм или DVD, пише Ройтерс.

Холивудското студио Sony Pictures Entertainment, поделение на японския електронен гигант Sony Corp, се възприема като водещото студио за тази сделка, тъй като отделът Sony music има правата върху записите на Джако.

Публикации в медиите твърдят, че Sony ще заплати между 50-60 милиона долара за записа и всеки момент може да бъде огласено споразумение по въпроса. Правни експерти заявиха тази седмица, че помагайки на AEG Live за сключване на сделката, Бранка и Маклейн могат да засилят опита си за контрол върху наследството на Джексън като докажат на съдията, че разполагат със съобразителността да ръководят бизнеса на покойния идол. Двамата бяха определени от него приживе за изпълнители на волята му.

Залогът е контролът върху състоянието на Джако, което включва частична собственост на музикалната издателска фирма Sony/ATV, притежател на правата на песните на "Бийтълс" и много други музикални дела. При смъртта си изпълнителят на "Трилър" остави дългове на обща стойност от 500 милиона долара, но делът му в Sony/ATV, съчетан със собствената му музикална компания и други активи се очаква да надхвърлят дълговете му с поне 200 милиона долара.

Първоначално майката на певеца, 79-годишната Катрин Джексън, получи временен контрол върху наследството, но подписан от Джексън по негова воля документ през 2002 г. излезе на бял свят, определяйки Бранка и Маклейн за изпълнители, съобщава БГНЕС. Съдия прехвърли временния контрол на тях до заседание по въпроса на 3 август, а адвокатите на майката обсъдиха възможно оспорване на тяхното определяне.