Предците на делфините живеели на сушата?
Предците на делфините живеели на сушата? / netinfo

Откритият от японски рибари в края на октомври делфин е имал допълнителни плавници, които могат да бъдат останки от задни крака, съобщават японските медии.

“Убеден съм, че това е безпрецедентна находка: плавниците са остатък от времената, когато предците на делфините са обитавали сушата”, заяви сътрудникът на токийския Институт за изследване на китовете Сейджи Осуми в интервю за телевизионно предаване.

На 28 октомври в префектура Вакаяма, намираща се на остров Хонсю, в рибарска мрежа се улови необикновен делфин с четири плавника. Дължината му е достигала 2,72 метра, възрастта му е била около 5 години. В близост до опашката си морският бозайник е имал втори заден чифт плавници. Те са били значително по-малки от предните и размерите им не са надвишавали човешка длан, съобщават японските вестници.

Делфинът е бил предоставен на “Музея на китове Тейдзи”, разположен в западната част на Хонсю. “Странни израстъци са били откривани при някои китове и делфини и по-рано, но изследователите за пръв път разполагат с образец с добре развити допълнителни плавници”, смята директорът на “Музея на китовете Тейдзи” Кацуки Хаяши.

Преди около 50 милиона години предците на китовете и делфините са били сухоземни животни с четири крайника и са имали общи прадеди с елените и хипопотамите, смятат следователите палеонтолози. “Излишните” крайници при предците на двата големи морски бозайника са атрофирали, след като са заживели във водата, допълват учените.