Празник на Динята в шуменското село Салманово
Празник на Динята в шуменското село Салманово / снимка: БГНЕС
З0-килограмова любеница, произведена от USA-семка стана рекордьор на традиционния Празник на динята в шуменското село Салманово. Той е единствен в страната и се организира за 18-ти път. Динята е дълга 60 см, а "гръдната й обиколка" е цели 108 см, с 8 сантиметра по-голяма от тази на бостанджийката Станка Маринова, която я е произвела. В събота вечерта като я откъснали тежала точно 30 кила, но отслабнала и днес тежеше 29.50 кг.

По-голяма от нея нямаше. Семето донесъл на тъщата зетят Тихомир Ташев, който с дъщерята на стопанката от една година живеели в Щатите. Семето било първият им подарък. Гостите от цялата страна изядоха един тон от прочутите салмански любеници без пари. Раздаде ги баш бостанджията в селото и бивш кмет Кольо Йорданов, който отглежда 20 дка дини и пъпеши. В цялото село бостаните са около 100-120 декара.

Всеки двор в Салманово има поливна вода, на сезон плащат по 31 лв. на декар, но за тях суша няма. Най-много емоции донесе слаломът с дини под една мишница. Рекордьорът Събчо скача на въже със 7 дини в ръце. В надплюването със семки и надяждане с диня без употреба на прибори, ненадминати бяха децата и тийнейджърите. Най-далеч изплю семката, на 4.69 метра, 19-годишният Здравко от селото. Той участва в динения празник от 10 години, като дете се състезавал в надяждането, сега преминал в по-трудните дисциплини.

Прочутите салмановски дини са сред най-търсените на пазара в Шумен, поради което много продавачи се изхитряват и "кръщават" стоката си салмановска. Шоуто в селото, което е само на 12 км. от областния град, се провежда на селския стадион.