Праисторически дино-дансинг в Юта
Праисторически дино-дансинг в Юта / снимкa: БГНЕС

Геолози от Юта обявиха, че са открили хиляди следи от динозаври, съобщи АП, цитирана от БГНЕС. Те заявяват, че следите от стъпки на динозаври на това място са били с размери около три декара. Следите били толкова гъсти, че били наречени "динозавърски дансинг". Учените са различили четири вида следи, но все още не са установили кои са видовете динозаври, които са ги оставили.

В онези времена мястото, на което са открити следите на динозаври, е било с размерите на Сахара. Повече от 1000 са откритите отпечатъци в нещо като оазис, който се е намирал между цели планини от дюни. На някои от местата има десетина стъпки на по-малко от 1 кв м.

"Тези следи може да помогнат на учените в бъдеще да се опитат да разберат по-добре динозаврите, които са оцелявали в обширна, суха и необитаема пустиня", споделя проф. Марджъри Чан. "Може би те са били по-жизнени, отколкото си мислим. Това откритие добавя още едно място към дългия списък на местата със следи от динозаври. Било е място, което е привличало динозаврите, нещо като дансинг", казва Чан.