Позите по време на сън издават отношенията при двойките
Позите по време на сън издават отношенията при двойките / Thinkstock/Getty Images

Партньорите в семейните двойки масово спят с гръб един към друг, а лице в лице спят само 4 процента от тях.

Това показва изследване на британския университет Хартфоршир, цитирано от "Сайънс дейли" и БГНЕС.

Близо една трета от двойките спят, обърнати в една посока. Освен това прегърнатите пози по време на сън не са за предпочитане сред двойките.

Само 12% спят на разстояние под 3 сантиметра един от друг. Останалите са на по-голямо разстояние, макар максималната отдалеченост от 80 см да е присъща само на 2 процента от двойките.

Изследването на пози на спящите семейни двойки бе проведено от професора по психология Ричард Вайсман, който е привлякъл 1000 души за проучването си. Почти 94% от двойките, които имат някакъв контакт по време на нощния сън, са доволни от своите отношения.

В същото време за двойките, които не се докосват по време на сън, доволни от отношенията са доста по-малко - 68 процента. Оказва се, че колкото по-далече спят партньорите в двойката един от друг, толкова по-лоши са отношенията им.

Проучването показало също, че общителните хора спят по-близо до "половинката си", а творческите личности спят по-често от лявата страна.

Учените отбелязват, че изследването е първото проучване за изучаване позите по време на сън на съпружеските двойки. Смята се, че резултатите му ще помогнат да се получи по-пълна представа за отношенията между партньорите.