Повече СО2 в атмосферата - по-пълни хора
Повече СО2 в атмосферата - по-пълни хора / снимка: sxc.hu

Датски учени са стигнали до извода, че повишаването на равнището на СО2 в атмосферата в резултат на глобалното изменение на климата води до увеличаване на теглото на хората, независимо дали са склонни или не към напълняване.
Информацията за резултатите на техните изследвания е поместена на Интернет портала ScienceNordiс.

Смята се, че склонните към напълняване хора затлъстяват, тъй като малко се движат. Нашето изследване обаче установи, че при такова увеличаване на концентрацията на СО2 във въздуха по-мършавите хора също прибавят тегло както склонните към напълняване, изтъква Ларс-Георг Герсуг, сътрудник на изследователския медицински център на университета Глоструп в Копенхаген.

Анализирайки резултатите от изследвания, направени сред хиляди датчани, учените установили, че за 22 години те са прибавили тегло независимо дали са били слаби или пълни.

Учените също така да обобщили данни за теглото на 20 000 животни - котки, кучета, мишки и маймуни, намиращи се в различни научни лаборатории в европейски страни, а също и за няколко стотин плъхове в градове и селски райони на САЩ. Оказало се, че за периода на изследването от 2010 г. досега средното тегло на всички тези животни синхронно се е увеличавало, отбелязва БГНЕС. Според нас съществува някакъв единен фактор в обкръжаващата среда и ние смятаме, че това е повишаването на равнището на въглеродния оксид в атмосферата, казват датските учени.

Известно е, че от концентрацията на СО2 във въздуха, който дишаме, зависи алкално-киселинният баланс на кръвта, който влияе на производството в организма на орексините - т.нар. хормони на енергичността и апетита. Орексините отговарят в организма за активността на метаболизма (обмяната на веществата).

Според учените човек може със свои сили да се справи с този негативен фактор, като балансира отделянето на орексин и възстанови равнището на метаболизма. Проветряването на помещенията, упражнения на чист въздух, а също консумирането на повече плодове и зеленчуци помагат да бъде изхвърлен от организма излишъкът от въглеродния газ и да се нормализира киселинността на кръвта.