Постепенното отслабване не е по-ефикасно от бързото
Постепенното отслабване не е по-ефикасно от бързото / Thinkstock/Getty Images

Постепенната загуба на телесно тегло не е по-ефикасна от бързото отслабване, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването на учени от университета на Мелбърн обхванало 204 мъже и жени, разделени на две групи. Резултатите показали, че участниците, подложили се на режим за бързо отслабване, и онези, които следвали режим за бавно отслабване, имат еднакви шансове да възстановят първоначалното си телесно тегло след приключването на режима.

Първата група следвала режим, свързан с прием на 450-800 калории дневно в разстояние на 12 седмици, а втората - с прием на 500 калории дневно в разстояние на 36 седмици.

В края на изследването участниците в двете групи възстановили малко над 70 на сто от стопените килограми. Изследването все пак показва и някои различия между двете групи. 81 на сто от подложилите се на много рестриктивен режим, постигнали целта си, свързана със загуба на телесно тегло, докато това се отнася за едва половината от участниците от другата група. Освен това по-малко участници от първата група се отказали да следват режима си.

Учените обясняват получените резултати с хипотезата, че организмът, който е лишен от захари, започва да изгаря мазнини и да произвежда кетонови тела - вещества, които намаляват усещането за глад.

Бързата загуба на телесно тегло може също да мотивира допълнително участниците да следват режима си, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Lancet Diabetes and Endocrinology.

Източник: БТА