Портрет на Жаклин Кенеди продаден за 2,5 милиона долара
Портрет на Жаклин Кенеди продаден за 2,5 милиона долара / netinfo

Картината на Анди Уорхол “Четирите Джаки”, на която е изобразена Жаклин Кенеди, бе продадена на търг от къща “Сотбис” за 2,5 милиона долара. Оценката на платното е била за 4 милиона долара, съобщи БГНЕС.

Първата лейди на Америка, която наред с Мерлин Монро и Елизабет Тейлър е символ на светския живот в следвоенните години, бе един от най-любимите персонажи на майстора на поп арта, който й бе посветил цяла серия от свои произведения. Картината “Четирите Джаки” се състои от четири портрета, които са запечатали неповторимото изображение на лицето на Жаклин както в щастливите, така и в трагичните моменти от живота й.

Два от портретите са били вдъхновени от снимките и телевизионната хроника от траурната церемония на погребението на Джон Кенеди, застрелян през ноември 1963 г. Самият Уорхол смяташе, че скръбта на неговата Джаки е олицетворение на скръбта на целия американски народ, възприел убийството на Кенеди като национална трагедия. На търга също така бе продаден и още един портрет на Уорхол – на Мао Дзедун. Той бе продаден за 1,2 милиона долара.