Портокалова торта за 90-годишнината на Елизабет Втора
Портокалова торта за 90-годишнината на Елизабет Втора / Guliver/Getty Images

От Лондон до Фолклендските (Малвински) острови, Великобритания в четвъртък ще чества 90-годишнината на кралица Елизабет Втора, която по този повод ще получи портокалова торта, приготвена от звезда в телевизионно риалити шоу, предаде Франс прес.

Празникът тази година е в деликатен за британците контекст, тъй като на 23 юни те ще гласуват за бъдещето си в ЕС.

Най-възрастният монарх в света не дава признаци, че ще се оттегли от сцената

Кралицата, която спазва строг политически неутралитет от 63 години, няма да участва в дебатите. Експерти обаче ще следят всеки неин жест, за да се опитат да отгатнат какви са предпочитанията й. Не показа ли тя безпокойството си преди референдума за независимостта на Шотландия през 2014 г.?

Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Тя става кралица на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст. На 9 септември м.г. стана най-дълго властвалият монарх в британската история, след като подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория - 63 години и 216 дни, от 1837 до 1901 г.

Вижте официалната снимка на Елизабет II като най-дълго властвалия британския монарх

В четвъртък кралицата ще отпразнува 90-ия си рожден ден. Докато през 2001 г. един на всеки трима британци желаел абдикирането й, това съотношение падна до 20 процента с времето, сочат резултатите от анкета на института Ипсос МОРИ, извършена по поръчка на Кингс колидж в Лондон.

"Кралицата е изключително популярна заради личността и работата си", поясни проф. Роджър Мортимър от лондонския Кингс колидж. Анкетата освен това показва, че три четвърти от британците са привързани към монархията. "Много хора смятат, че монархията ще играе важна роля в бъдеще", отбеляза проф. Мортимър.

Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх във Великобритания

Кралицата по традиция чества два пъти рождения си ден - в деня, когато се е появила на бял свят, и в рамките на официална церемония през юни. В четвъртък в двореца Уиндзор тя ще получи портокалова торта, приготвена от победителката в телевизионен кулинарен конкурс Надя Джамир Хюсеин.

"Трябваше да се ощипя, за да повярвам, че това е истина", довери в Туитър 30-годишната жена.

Източник: БТА