Ереван
Ереван / ThinkStock/Getty Images
Популярен телевизионен актьор бе избран за кмет на арменската столица Ереван, предадоха световните агенции.
 
Вотът се проведе в неделя. Резултатите бяха обявени вчера вечерта. Те показаха смазваща победа за коалицията, включваща партията Граждански договор на премиера Никол Пашинян. Коалицията спечели 81,05 процента на изборите. Това означава, че нейният кандидат за кмет Хайк Марутян става кмет на столицата.
 
Марутян играе ролята на затрупан с проблеми баща и собственик на магазин в популярен комедиен сериал, излъчван по арменската телевизия.
 
Вотът се произведе, за да бъде заменен Тарон Маргарян, влиятелен член на бившата управляваща Републиканска партия. Той подаде оставка през юли два месеца, след като неговата партия бе отстранена от власт на изборите през май. Маргарян е обвиняван в корупция и се оттегли след улични протести срещу него. До изборите се стигна, след като общинският съвет не успя да избере временен кмет.

Според изборния закон избирателите гласуваха за листи от кандидати. Гласуваше се по пропорционална система. Накрая бяха избрани 65 общински съветници и те на свой ред избраха новия кмет.
 
В изборите не участваше Републиканската партия на бившия президент Серж Саркисян.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук 
БТА