Поп очарова с червен елексир боговете на виното
Поп очарова с червен елексир боговете на виното / снимкa: Sofia Photo Agency

Боговете на виното - Бакхус, Трифон, Дионисий, Загрей и Сабазий слязоха от небесата и се включиха в 17-ия фестивал на виното в село Илинденци, община Струмяни. На лозовия масив в селото направиха възстановка на Дионисиевите празници отпреди четири хилядолетия.

Заедно с боговете на виното в Илинденци пристигна и цялата им свита, водена от Мома Кераца, за да осветят произведеното бяло и червено вино в района.

"Цар на лозята" тази година стана Иван Ибришимов от село Илинденци, който е собственик на 20 декара лозов масив.

В рамките на организирания от кмета на Струмяни Валентин Чиликов празник бе проведена дегустация, със състезателен характер за най-добро червено и бяло вино. За най-добро червено вино призовото място спечелиха Красимир Илиев и Бойко Джалев, собствениците на най-големия лозов масив в Илинденци.

Свещенослужителят в община Струмяни, отец Георги Сарадинов очарова дори боговете Бакхус и Дионисий, но професионалните дегустатори му отредиха второто място. След поп Георги се нареди неговият син Делчо Сарадинов.

Шофьорът в администрацията на кмета Валентин Чиликов, Красимир Христов бе награден символично в категория "Най-добро гостуващо червено вино". В белите вина призът взе Владимир Димитров.