Полски дует ще свири на стъклена арфа в София
Полски дует ще свири на стъклена арфа в София / netinfo

Полският дует Glass Duo ще изнесе концерт на стъклена арфа в криптата на храма "Свети Александър Невски" тази вечер. Концертът е по случай празника на София, съобщиха от Полския институт, съорганизатор с дирекция "Култура и образование" на Столичната община.

Дуетът е единственият от този вид в Полша и един от немногобройните в света. Инструментът на Glass Duo, който се състои от 54 чаши, разполага с четири и половина октави и е сред най-големите.

Нежното звучене на този рядък инструмент, неповторимата атмосфера на изпълняваната на него музика го отличават от всички останали. Той предизвиква възхищение и днес, така както някога е възхищавал Моцарт и Бетовен, посветили на "стъклената" музика няколко от най-прекрасните си камерни творби, отбелязват организаторите.

Glass Duo изнася класически и развлекателни концерти. Музикантите организират предпремиерни изпълнения на творби, написани специално за тях, участват в музикални фестивали, телевизионни продукции, имат самостоятелни изпълнения и в съпровод на оркестри.

Дуото работи с изтъкнати композитори (Збигнев Прайснер) и оркестри (Националната филхармония във Варшава), прави записи за радиото и телевизията.