Полигамията отговорна за нещастните бракове
Полигамията отговорна за нещастните бракове / снимка: sxc.hu

Мъжете, поддържащи полигамни връзки, изпитват трудности да посрещат всички нужди на техните съпруги и деца, а крайният резултат от това са нещастни и лишени от средства семейства, според резултатите от ново проучване в Малайзия. Полигамията е законно разрешена сред мюсюлманското общество, което съставлява повече от 60% от населението на Малайзия.

Това позволява на мъжете мюсюлмани в страната да имат до четири съпруги. Но активисти и женски правозащитни организации смятат, че полигамията е жестока и се отклонява от първоначалния замисъл на Исляма, който повелява да се защитават вдовиците и сираците.

Според проучване на адвокатска, по-голямата част от първите съпруги и децата в полигамните семейства се чувстват нещастни. Мъжете и по-младите съпруги дават по-положителен отговор, според проучването, което подкрепи вижданията на активистите, че първите съпруги често биват забравени, след като мъжът създаде ново семейство, пише БГНЕС. „Съпругът е с най-голямо преимущество, тъй като изпълнява своите желания и получава удовлетворение от живота. Той има достъп до повече от един сексуален партньор през деня или нощта, докато съпругите трябва да чакат своя ред", сочат резултатите от проучването.

Според предварителни данни, повече от 90% от общо 523 интервюирани деца са обещали да не създават полигамни семейства, а 2/3 от първите съпруги са се обявили против тази практика.