Полицията откри открадната скулптура на Хенри Мур
Полицията откри открадната скулптура на Хенри Мур / снимка: БГНЕС, архив

Полицията на английското графство Хартфордшир успя да намери откраднатата скулптура на известния британски скулптор Хенри Мур „Слънчев часовник”, която изчезна от парка в неговото имение Пери Грийн.

Бронзовата скулптура с височина 56 см, която се оценява на 500 000 паунда, бе открадната миналата седмица. Сведения за местонахождението на „Слънчев часовник” били получени в полицията по телефона от един от жителите на графството. По-рано, за информация, свързана с кражбата, бе обявена награда от 25 000 паунда.

Пазителите на реда са задържали трима младежи на възраст от 19 до 22 години по подозрение, че са свързани с престъплението.

Скулптурата е била създадена през 1965 г. и е била образец за по-монументални произведения. Тя изчезна от парка Хогландс на територията на имението, който се вижда от прозореца на голямата гостна на дома, пише БГНЕС.

Хенри Мур купил имението Пери Грийн, за да си построи там дом и едновременно с това ателие и територия от 32 хектара, за да излага там творбите си. Той бил убеден, че те трябва да стоят под открито небе.

Скулпторът живял там почти половин век до смъртта си през 1986 г.