Полицаи ще преследват престъпници с прашки в Тихуана
Полицаи ще преследват престъпници с прашки в Тихуана / netinfo

Отделът за опазване на обществения ред в мексиканския град Тихуана, известен с най-високото ниво на престъпност в страната, бе принуден да одобри превъоръжаването на общинската полиция.

Според съобщение на кметството на полицаите в града е разрешено да се снабдят с прашки и запаси от стъклени топчета в качеството на боеприпаси, за да могат да изпълняват функциите си по поддържането на реда в града и да се защитават от нападенията на престъпници.

Нестандартното решение било взето от градските власти във връзка с разоръжаването на общинската полиция от армейските части, изпратени в Тихуана в рамките на федералната програма за борба с организираната престъпност.

В началото на декември 2006 година армейски части и подразделения на федералната полиция започнаха тотална проверка на местните пазители на реда за възможни връзки с наркогрупировки и защита на търговците на наркотици.

Една от първите мерки на проверката стана изземането от общинската полиция на всякакъв вид оръжие и изпращането му в лаборатория за провеждане на балистични експертизи.

Многобройните протести и демонстрации на общинските полицаи и техните роднини не успяха да накарат главната прокуратура на Мексико да нареди превъоръжаване на полицията в града, както и да ускорят провеждането на балистичните експертизи.

Прашките и стъклените топчета се появиха сред полицаите, след като те отказаха да излизат по улиците на града невъоръжени. По данни на мексиканското министерство на вътрешните работи през миналата година в Тихуана 33-ма полицаи и около 20 служители на реда са ранени от престъпници. /БГНЕС/