Зайча сянка (Asparagus officinalis), е многогодишно тревисто растение, което цъфти през месеците май и юни.

Растението расте в тревисти зони, горски поляни, влажни ливади и гори до надморска височина от 2000 метра. В различни райони на България може да се срещне под името самодивска метла, бабин косъм, калинка, аспарагус, медицинска аспержа и бабино руно. Вижте в канала "Баба знае" във vbox7:

Растението достига до височина 1,6 метра и е с клонки, които излизат под остър ъгъл от стеблото. Листата представляват малки безцветни люспи, в които се развиват видоизменени клонки.

За лечебни цели се използват корените на растението.

Зайчата сянка има дълга история откакто се използва, като лечебно растение. Диоскурид е гръцки лекар от първи век, който препоръчва екстрактите от корените на растението за лечение на проблеми с уринирането и бъбреците, жълтеница и ишиас.

Днес е известно, че е силен диуретик и се използва при лечение на пикочни проблеми като цистит. Също така е полезен при лечението на ревматични състояния.

Зайча сянка
iStock/Getty Images


Билката е полезна при лечение на редица заболявания - от артроза до туберкулоза. Зайчата сянка също е богат източник на глутатион, мощен антиоксидант, за който е известно, че стимулира имунната система, намалява възпалението и поддържа здравето на черния дроб.

В българската народна медицина билката се предписва при хемороиди, увеличение на простатната жлеза, дизентерия, диабет, екземи и пясък в пикочния мехур и бъбреците.

Растението може да се използва и външно, под формата на компреси, при лунички на лицето, пъпки, трудно зарастващи рани и обрив.