В гръцката митология билката мирта се е считала за свещено растение на Деметра – богинята на плодородието. Миртата се отличава с ароматно етерично масло и намира приложение както в козметиката, така и за лечебни цели. В козметиката билката се добавя главно в мъжките парфюми, а етеричното масло може да се използва за неутрализиране на неприятни миризми в затворени пространства.

мирта
iStock/Getty Images

В народната медицина миртата се използва при грип, треска и заболявания на дихателната система. Вижте още за полезните ѝ свойства в канала "Баба знае" във vbox7:

Билката се характеризира и с високо съдържание на салицилова киселина. Заради този разнообразен химичен състав се дължат и фармакологичните свойства на билката – противовъзпалителни, антиоксидантни, антибактериални и болкоуспокоителни.

етерично масло
iStock/Getty Images


С противовъзпалителното и антибактериално действие, миртата е подходящо средство при инфекции на уринарния тракт и проблеми с бъбреците. Билката стимулира уринирането и по този начин спомага за по-бързото елиминиране на токсините.

Билките, които всеки може да отглежда

Високото съдържание на различни антиоксидантни съединения в билката оказва благоприятно действие при поддържане на еластичността на кожата.