Наричат билката лопен „царска свещ“, заради немското й наименование Koenigskerze. Счита се, че в миналото някои народи са потапяли стъблото й в смола, за да направят факла, която ще гори дълго време. Каналът "Баба знае" във vbox7 разкрива здравословните ползи от растението:
 
Билката лопен е двугодишно растение, чието стъбло може да достигне до 3 м височина. Тя расте от юни до септември месец.

/ iStock/Getty Images

Лопенът често се използва в народната медицина. Едно от най-големите му приложения е при болка в ушите. Освен че успокоява ушите, лопенът облекчава гърлото.
 
Счита се, че лопенът лекува често срещани респираторни заболявания като белодробна слабост, дихателни спазми и настинки. Също така отварата помага при възпаление на пикочния мехур и различни отоци.
 
Възрастните хора, които имат проблеми с краката и ставите си, също могат да използват билката. Тя е подходяща при подагра, възпаление на лицевия нерв и при ревматизъм.

/ iStock/Getty Images

Въпреки полезните си свойства билката крие и странични ефекти. Препоръчва се бременните жени да се консултират първо с личния си лекар, преди да ползват „царската свещ“. Някои хора могат да получат и алергична реакция.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук