/ Thinkstock/Getty Images
Чудели ли сте се как да изберете най-точно любимия за вас парфюм, който да подхожда отлично на кожата ви, да се харесва на останалите, да е траен и да не ви омръзва? Сложна задача, нали?! Но не и невъзможна. Ще ви предложим няколко ценни съвета за това как да избирате перфектните парфюми за вас в няколко стъпки.
 
Има хиляди различни парфюми и аромати на пазара днес и списъкът се разраства непрестанно и много бързо. Има много категории аромати, но първо започнете с основите, като изберете предпочитания и харесван от вас: флорален аромат, ориенталски, дървесен или цитрусов.

Учени доказаха, че е полезно да спрем за миг и да помиришем розите,
ThinkStock/Getty Images

Цветните или флорални аромати обикновено носят нежност. Те са женствени и докосващи. Носят усещане за пролет, цветя, рози, лилии…
 
Дървесният аромат е за по-ексцентрични жени. Тук има нюанс на дърво, гора, тютюн и лек пушек. Смелите жени, които харесват този аромат, могат дори да пробват с мъжки аромат, защото те основно залагат на това.
 
Цитрусовите аромати обикновено носят усещане за лято, плодове, чистота, прясно изцеден плодов сок, коктейли с резен лимон. Обикновено това е предпочитан аромат за млади жени, които обичат непретенциозния аромат и усещането за чистота и свежест.
 
Ориенталските аромати обикновено имат нюанси на тамян, кехлибар и ванилия като основни нотки. Те носят усещане за силен чай, жасмин и ванилия. Ориенталските аромати са страшно секси и съблазнителни.

секси жена легло
Thinkstock/Getty Images

Има и хибридни сортове, като флорално-ориенталски или плодово-сладки аромати, тръпчиви, дървесно-свежи и т.н.
 
След като разберете кой от ароматите - флорален, ориенталски, дървесен или цитрусов, ви допада най-много, можете да преминете към следващата стъпка за установяване на най-добрия парфюм за вас. Тя е много важна.
 
Напръскайте се в магазина с аромата, който най-много ви е допаднал или вземете тестер на съответния ви фаворит и се пръскайте няколко дни. Това ще ви помогне и е един чудесен начин да избегнете купуването на голяма разфасовка парфюм, който не ви харесва или няма да използвате никога.
 
Не опитвайте повече от три различни миризми едновременно. Магазините за парфюми обикновено предлагат кафе на зърна, което да помиришете, за да ви предпази от претоварване на сетивата с твърде много аромати.

кафе за скраб
ThinkStock/Getty Images

Винаги пръскайте отдалече, поне една педя разстояние, и го правете към точките, където се усеща пулсът: китките, зад ушите, врата, между гърдите.
 
Оставете парфюма да се развие през целия ден, да видите колко време ще се задържи, дали ще ви допадне и дали е вашият аромат. Никога не се наемайте да купувате парфюм, освен ако не сте го носили поне осем часа.
 
Парфюмите имат нотки, които се изпаряват на различни етапи, така че това, което ви харесва първо, може да не е цялостният аромат, който сте следвали. След като първият аромат се разсее, усещаме миризмата на средния (понякога наричан сърдечна нотка или букет), и това е истинската идея на аромата. Базовият аромат е същественият и е това, което остава трайното впечатление. Но този аромат се усеща едва след около 15 минути до половин час.
 
Консултирайте се с приятел или близък дали този аромат ви допада, попитайте за мнение. Това винаги помага. Все пак освен вас и останалите ще усещат този аромат и е чудесно, ако се харесва на повече хора.

В банята скъпите ни парфюми могат да изгубят от аромата си и да се променят откъм съдържание.
Thinkstock/Getty Images

Правило ли ви е впечатление, че един и същи аромат стои по различен начин на различните хора. Затова никога не разчитайте на това, че ви е харесал парфюмът на някой ваш приятел. Непременно го изпробвайте на вашата кожа, защото на вас може да не седи по същия начин. Освен това в зависимост от вашата кожа – дали е по-суха, или е по-скоро по-мазна, има значение за това колко бързо ще се разсее ароматът. На по-сухата този процес е по-бърз, затова ако сте с такава кожа, вземете по-концентриран парфюм.
 
И един съвет от нас – цветните, сладките и свежите аромати са по-подходящи за деня. Вечерта може да заложите на ориенталските, по-пикантните и тежки аромати.
 
При по-студено време по-силните аромати са най-добри, тъй като те не са преобладаващи и обратно, по-леките аромати са по-добри в по-топло време.
 
Освен това когато ползвате парфюм, независимо в коя част на деня, е препоръчително да не изливате цялото шише върху себе си, особено в по-топлите дни. Това ще доведе до дискомфорт на вас и на хората около вас.
 
Пръскайте парфюма си ефирно и му се наслаждавайте вие и околните!

В банята скъпите ни парфюми могат да изгубят от аромата си и да се променят откъм съдържание.
Thinkstock/Getty Images