Пол Макартни ще издаде неизвестна песен на Битълсите
Пол Макартни ще издаде неизвестна песен на Битълсите / снимкa: БГНЕС

Сър Пол Макартни планира да издаде неиздавана преди песен на легендарната група, съобщава в. "Обзървър", цитиран от БГНЕС. Композицията, наречена "Carnival of Light", е дълга 14 минути и е била записана от Битълсите на 5 януари 1967 г. в студио Ейби Роуд в Лондон по време на работа над песента "Penny Lane".

"Carnival of Light" е била изпълнявана веднъж пред публика на фестивал на електронната музика през 1967 г. в Лондон, но зрителите не разбрали, че слушат ново произведение на Ливърпулската четворка. Самите Битълси така и не се решили да издадат песента, преценявайки, че е прекалено авангардна.

Четиридесет години по-късно Макартни вече е на друго мнение. В записано за БиБиСи интервю музикантът признава, че и досега пази плочата с оригиналния запис. Възнамерявал да издаде "Carnival of Light" още през 1996 г. в албума "Anthology", но тогава Джордж Харисън се противопоставил. Според Макартни "Carnival of Light" е вдъхновена от такива композитори като Джон Кейдж и Карлхайнц Щокхаузен. За издаването й Макартни е поискал съгласието на Ринго Стар, на вдовицата на Ленън Йоко Оно и на Джордж Харисън Оливия Харисън.