Показват изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи
Показват изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи / снимка: БГНЕС, архив

Изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи, която била пресъздадена от бронз, ще бъде показана на света на частно събитие в Бевърли Хилс в края на август.

Скулптурата "Кон и ездач", която художникът създал около 1508 г., изобразява френския военен губернатор Шарл д`Амбоаз, приятел и благодетел на Да Винчи, възседнал коня си. Статуята, създадена от солиден пчелен восък, ще бъде показана в Грейстоун Меншън в Бевърли Хилс на 27 август. След това произведението на изкуството ще бъде представено в няколко града в света през есента, сред които Лондон, Ню Йорк и Лас Вегас.

"Повече от 25 години собственикът е пазил незаменимата скулптора на сигурно място и грижливо е планирал бъдещето й. Сега той е готов да сподели своя шедьовър със света и да събере пари, за да помогне на нуждаещи се хора", заяви говорителката на изложбата Надин Джолсън пред сайта WENN.

Собственикът на шедьовъра, бизнесмена Ричард Люис, работил с дългогодишния търговец на произведения на изкуството Род Мали и сертифицирания оценител на изящно изкуство Брет Мали, за да създаде безпрецедентно ограничено представяне на скулптурата пред публика. Люис се съгласил да дари 1 милион долара от приходите от изложбата на Армията на спасението, предава БГНЕС.

Изследването на восъка дава основание да се смята, че моделът е по-голям незавършен монумент на губернатора. След смъртта му през 1519 г. най-добрият ученик на Леонардо Франческо Мелци наследил скулптурата и останалите вещи на Леонардо. Смята се, че тя е останала в семейството му в Италия до 30-те години на миналия век, когато е пренесена в Швейцария за съхраняване на сигурно място заради избухването на войната. През 1985 г. група бизнесмени, пътуващи до Швейцария, видели скулптурата от восък. Те се заинтригували и се свързали със специалиста по живота и изкуството на Леонардо проф. Карло Педрети, за да установи автентичността на творбата. След цялостно изследване на пчелния восък на 10 юли 1985 г. проф. Педрети написа: "Според мен този восъчен модел е на самия Леонардо" и нарече уникалната скулптура "Кон и ездач", разказва Джолсън.

"Въз основа на автентичността те решили, че е задължително да създадат копие на деликатната восъчна скулптура, за да съхранят работата и да отдадат почит на намерението на артиста. Очарован от историята и значението на откритието, г-н Люис, инженер и бизнесмен в сферата на недвижимите имоти, придоби оригиналната скулптура "Кон и ездач" в Ню Йорк заедно с всички придружаващи я документи. 25 години по-късно скулптурата беше реставрирана и покрита с бронз в една от най-старите и авторитетни леярни за произведения на изобразителното изкуство Американската леярна за изящни изкуства в Бърбенк, Калифорния", допълни Джолсън.