Показаха рядък автомобил, създаден по програма на Хитлер
Показаха рядък автомобил, създаден по програма на Хитлер / БГНЕС

За първи път бе показан рядък германски състезателен автомобил, разработен по време на режима на Хитлер. Познавачи предрекоха, че той ще се превърне в най-скъпата продавана досега кола на търг.

Автомобилът Auto Union D-Type от 1939 година е един от петте останали оригинали от серията, конструирана в Германия между 1933 и 1939 година.

Очаква се колата да стигне цена между 12 и 15 милиона долара на търг, който ще се проведе на 17 февруари в Париж, обявиха от аукционната къща „Кристис”.

Това е единственият екземпляр, намиращ се в ръцете на частно лице, а останалите четири такива автомобила са част от корпоративни колекции. Колата бе показана в Ню Йорк като част от предварително представяне за продажба на търг.

Според експерти тя представлява крачка напред в технологиите и инженерството и може да развие 185 км/ч. През 1933 година германското правителство на Адолф Хитлер е платило 500 хиляди райхсмарки на “Мерцедес” и Auto Union, познат сега като “Audi”, за да разработят революционен състезателен автомобил. /БГНЕС/