Похотлива костенурка спаси вида си от изчезване с много секс
Похотлива костенурка спаси вида си от изчезване с много секс / ThinkStock/Getty Images

Гигантската костенурка Диего, която е вече на 100 години, спаси вида си от изчезване с активен секс, съобщи PhysOrg.

Първото къпане на 184-годишния ветеран Джонатан (ВИДЕО)

Диего е от вида Chelonoidis hoodensis, който живее в естествена среда само на остров Еспаньола - най-южния от Галапагоския архипелаг. Той е настанен в развъдник за костенурки на остров Санта Крус, като е един от тримата мъжкари, натоварени с нелеката задача да населят отново остров Еспаньола. Въпреки напредналата си възраст, Диего е още много енергичен и остава доминантния мъжкар в групата.

ДНК изследвания показаха, че Диего е бащата на около 40 процента от гигантските костенурки, родени и пуснати на остров Еспаньола от пристигането му в центъра през 1977 г. Това означава, че има поне 800 наследници.

Най-старото животно на Земята е на 183 години (СНИМКИ)

Преди 50 години на остров Еспаньола е имало само два мъжки екземпляра и 12 женски от вида Chelonoidis hoodensis, които обаче живеели твърде далече един от друг, за да могат да се възпроизвеждат. Диего бил в зоологическата градина на Сан Диего в Калифорния, но бил командирован на остров Санта Крус с благородната мисия. Тогава никой не очаквал от него да вложи толкова много усилия.

Диего тежи 80 кг. Дължината му е 90 см, но ако се протегне, достига 1,5 м. Общият брой на костенурките от вида Chelonoidis hoodensis на остров Еспаньола сега е около 2000.

Източник: БТА