Подредиха десетте най-интересни факта за Ибрахимович
Подредиха десетте най-интересни факта за Ибрахимович / снимки: БГНЕС

Трансферната цел на „Манчестър Юнайтед" и „Барселона" Златан Ибрахимович вероятно ще бъде един от най-скъпите трансфери, ако наистина премине в някой от двата европейски гранда. Британското издание "Мирър" класира десет факта от живота на шведа, които Сър Алекс и Пеп Гуардиола, както и всеки фен на нападателя, трябва да знаят.

1. Златан Ибрахимович е роден на 3 октомври 1981 г. в Малмьо, Северна Швеция. Баща му е босненец, а майка му - хърватка. Той почти се отказва от футбола на 15 години, заплашен от възможността да бъде изключен от училище заради играта, но е убеден от своя треньор да продължи кариерата си. През 1996 г. става играч на тима от родния си град Малмьо.

2. С играта си в Малмьо Ибрахимович впечатлява Арсен Венгер, който дори го вика на проби на "Хайбъри". Нападателят твърди, че отиването му в Англия е било по-скоро ваканция, отколкото пробен период. "Нямах работа в "Арсенал", просто отидох на посещение. Скаут на "топчиите" дойде и ми каза, че Венгер ме кани. Отидох и казах, че не идвам за проби, а защото там знаят кой съм", обяснява шведът.

3. Ибрахимович отива в "Аякс" през 2001 г. за сумата от 7,8 млн. евро. Вкарва 35 гола за 74 мача, един от които (срещу Брага) заслужава приза на телевизия "Eurosport" за най-красиво попадение за сезона. През 2004 г. изпада в немилост, когато по време на приятелски мач между Швеция и Холандия контузва съотборника си в амстердамския тим Рафаел Ван Дер Ваарт. Обвиняват го, че влизането е било умишлено и скоро след това Ибра е продаден за 19 млн. евро на "Ювентус".

4. Една тежка контузия на Давид Трезеге му осигурява място в първия тим на "Ювентус" почти веднага след акостирането му на "Деле Алпи". Той отбеляза 23 гола в два сезона. След скандала "Калчополи", "бианконерите" бяха изхвърлени в Серия "Б". Ибрахимович не бе запален от идеята да играе в долната италианска дивизия и си тръгна от тима. Ибра акостира на "Сан Сиро" за около 25 млн. евро, като заедно с Канаваро, Тюрам и Виейра се превърна в "Юда" за феновете на "Ювентус".

5. В първия си сезон за "нерадзурите", той вкарва 15 попадения и се превръща в топреализатор за тима. През 2007 г. е в отбора на годината на УЕФА, заедно със Стивън Джерард, Джон Тери, Лионел Меси и Дидие Дрогба.

6. През миналия сезон вкара 25 попадения и стана най-добър голмайстор в Серия "А". Мениджърът на отбора Жозе Моуриньо го обяви за най-добрия футболист в света, по-добър от Кристиано Роналдо. Ибра спечели награда "Футболист на годината" на Асоциацията на италианските футболисти, взе футболен "Оскар" и отбеляза някои от най-красивите голове в историята на футбола.

7. Вдига титлата в Италия през всички сезони, в които носи фланелката на "Интер". При последната обаче той не е напълно готов за игра в мача срещу "Сиена", спечелен класически от "нерадзурите". Тогава Златан отбеляза трето попадение. В тази среща, Жозе Моуриньо извади титулярния страж Жулио Сезар и пусна Паоло Орландони, който дебютира в Серия "А".

8. Ибрахимович е получавал 50 повиквателни за националния тим на Швеция. Дебютира през януари 2001 г. срещу Фарьорските острови. На Евро'2004 именно след негов пропуск от бялата точка, Швеция напусна първенство на 1/4-финалите срещу Холандия. Играл е и на Световното първенство през 2006 г., както и на Европейското първенство през 2008 г.

9. Ибрахимович заедно с Кристиан Вилхелмсон и Олаф Мелберг бяха извадени от състава на Швеция два дни преди квалификацията с Лихтенщейн на 6 септември 2007 г. заради нарушаване на вечерния час. След като бе отлъчен от тима, Ибрахимович бойкотира националния отбор в следващите три срещи на "тре кронур".

10. Високият швед е известен със способността си да преминава крайните бранители само с едно докосване на топката. Той успява да създаде опасност от всяка позиция по терена - нещо, което умеят само най-великите футболисти. (БГНЕС)