Подаръци максимум до 300 евро за италианските министри
Подаръци максимум до 300 евро за италианските министри / netinfo

Италианският премиер Романо Проди издаде заповед, според която отсега нататък министрите му ще могат да приемат само подаръци на стойност до 300 евро.

Това означава, че няма да бъде възможно повече членовете на правителството да бъдат дарявани за Коледа или по други случаи с ценни бижута, часовници, картини, сребърни прибори и др., както беше досегашната практика. Министрите и техните сътрудници ще трябва да отказват скъпи подаръци и когато са на визити в чужбина, съобщи вестник „Кориере дела сера“, цитиран от ПронтоСофия.

Указът на премиера се отнася за т.нар. представителни подаръци, които биват получавани от министрите, роднините и сътрудниците им и по време на визити в Италия на чужди делегации. Според новите правила, ако скъпи подаръци все пак стигнат до италианските министри, те ще трябва да ги внасят в специален фонд на държавната администрация. Чрез него те ще могат да бъдат „превръщани в пари“, които след това ще бъдат давани за благотворителни нужди. Много от италианските министри обаче отказваха скъпи подаръци още преди влизането в сила на новия указ. Министърът на икономиката Томазо Падоа-Скиопа например разпореди на подчинените си в министерството още при встъпването си в длъжност да не приемат подаръци, по-скъпи от 200 евро. Всички сребърни предмети, дарени на Скиопа в качеството му на министър, днес за изложени в Министерството на икономиката.