Почитателите на Тито се събират в кафе в Белград
Почитателите на Тито се събират в кафе в Белград / снимка: БГНЕС

27 години след смъртта на Йосип Броз Тито не пресеква интересът към този противоречив политик. Не са малко онези, които продължават да следват неговата идеология.

Днес се навършват 27 години от смъртта на югославския диктатор Тито, който почина на 4 май 1980 г. В кафене „Корчагин” в Белград има място само за онези, които уважават Тито и за по-младите, които знаят за онова време само от разказите, пише БГНЕС.

Освободената територия, както пише на входа в кафене Корчагин, е подредена от бивши ударници и бригадири. Те са донесли снимки, знамена, събраните трудове на Тито. “Тук всичко е въпрос на атмосфера, всички са спокойни и виждам, че част от хората идват тук, за да си спомнят за младостта. Аз идвам, за да си спомня детството”, казва клиент на кафенето.

Собственикът Владимир Цуцич казва, че е решил да отвори кафенето, за да има къде да се съберат онези, които уважават Тито и спомена за неговото време. Наричат го забавачница за възрастни. Цуцич най-много се гневи от това, че крадци за втори път отмъкват бюстовете на народните герои, поставени на входа на кафенето. “Никой няма право на парче от историята, особено пък няма право на крадена история”, казва той. В Корчагин се говори само за жени и за спорт, а политиката не е интересна тема.