На 81 години почина Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е създал емблематичния десерт - тирамису.
Наричан е „бащата на тирамисуто“.
Починал е в Италия след дългогодишна битка с неуточнена болест.
Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в Alle Beccherie, известен ресторант в Тревизо, Северна Италия.
Невероятният десерт има няколко истории за произход, включително една, в която се казва, че случайно Лингуаното е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца.
Според местните жители след това Лингуаното усъвършенства рецептата с аромат на кафе с помощта на Алба ди Пило-Кампеол, съпругата на собственика на Alle Beccherie Адо Кампеол.
Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо към десерта.
Магическите съставки
Те са само шест - яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао.
Десертът първоначално е бил кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вземи ме“.
Журналистът Джиджи Падовани, който е близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара.
Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен в Le Beccherie. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе и два слоя сметана, и маскарпоне."
Няколко години по-късно, през 1983 г., рецептата за тирамису е публикувана за първи път в списание в Тревизо. След това Le Beccheri го отнесе във Венеция и по-късно го разпространи по целия свят.
От 90-те години нататък десертът става известен навсякъде.
Съобщава се, че Лингваното е бил популярен сред колегите си, въпреки че е бил срамежлив и резервиран. Той е прекарал няколко години, работейки в чужбина, преди да се върне у дома в родния си Венето.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Наричан е „бащата на тирамисуто“.
Починал е в Италия след дългогодишна битка с неуточнена болест.
Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в Alle Beccherie, известен ресторант в Тревизо, Северна Италия.
Pastry chef who invented the tiramisu dessert dies aged 81 after long illness https://t.co/3LnCe8Zjmd pic.twitter.com/bHRdAY2U3M
— Daily Mail Online (@MailOnline) July 29, 2024
Невероятният десерт има няколко истории за произход, включително една, в която се казва, че случайно Лингуаното е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца.
Според местните жители след това Лингуаното усъвършенства рецептата с аромат на кафе с помощта на Алба ди Пило-Кампеол, съпругата на собственика на Alle Beccherie Адо Кампеол.
Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо към десерта.
Магическите съставки
Те са само шест - яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао.
Десертът първоначално е бил кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вземи ме“.
iStock
Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен в Le Beccherie. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе и два слоя сметана, и маскарпоне."
Няколко години по-късно, през 1983 г., рецептата за тирамису е публикувана за първи път в списание в Тревизо. След това Le Beccheri го отнесе във Венеция и по-късно го разпространи по целия свят.
От 90-те години нататък десертът става известен навсякъде.
Съобщава се, че Лингваното е бил популярен сред колегите си, въпреки че е бил срамежлив и резервиран. Той е прекарал няколко години, работейки в чужбина, преди да се върне у дома в родния си Венето.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня