/ iStock
От 90-те години нататък десертът става известен навсякъде
На 81 години почина Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е създал емблематичния десерт - тирамису. 

Наричан е „бащата на тирамисуто“. 

Починал е в Италия след дългогодишна битка с неуточнена болест.

Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в Alle Beccherie, известен ресторант в Тревизо, Северна Италия.
 

Невероятният десерт има няколко истории за произход, включително една, в която се казва, че  случайно Лингуаното е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца.

Според местните жители след това Лингуаното усъвършенства рецептата с аромат на кафе с помощта на Алба ди Пило-Кампеол, съпругата на собственика на Alle Beccherie Адо Кампеол.

Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо към десерта.

Магическите съставки 

Те са само шест - яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао.

Десертът първоначално е бил кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вземи ме“.

iStock

Журналистът Джиджи Падовани, който е близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара.

Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен в Le Beccherie. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе и два слоя сметана, и маскарпоне."

Няколко години по-късно, през 1983 г., рецептата за тирамису е публикувана за първи път в списание в Тревизо. След това Le Beccheri го отнесе във Венеция и по-късно го разпространи по целия свят.

От 90-те години нататък десертът става известен навсякъде.

Съобщава се, че Лингваното е бил популярен сред колегите си, въпреки че е бил срамежлив и резервиран. Той е прекарал няколко години, работейки в чужбина, преди да се върне у дома в родния си Венето.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
dailymail.co.uk