/ iStock/Getty Images
Женският кралски пингвин Ома, смятан за най-възрастният представител на вида си, отглеждан от хора, почина на 46 години в зоопарк в западната част на Германия, съобщи ДПА.

Ома е най-възрастният пингвин, живял в зоопарк по света, установило изследване на специалисти от зоопарка във Вупертал, съобщи говорител на институцията.

Продължителността на живота на пингвините от този вид в дивата природа е до двадесет години. След кончината на Ома най-възрастният пингвин в зоопарк е на 37 години, каза говорителят.

Поколения служители в зоопарка във Вупертал са се грижили за Ома или "баба" на немски. Никой не помни как са наричали птицата на младини.
Тя е изнесена от Антарктика още преди да се излюпи и се появява на бял свят в Южна Африка. Във Вупертал пристига през 1975 г. от Нидерландия, когато е на около една година. Зоопаркът в германския град купува тогава 12 кралски пингвина. Ома има потомство, отгледала е три пингвина.

Напоследък тя почти не се хранела и не общувала с другите пингвини. Преди това участвала в живота на колонията въпреки деформирания си клюн, двигателните проблеми и нарушеното зрение заради катаракта. Състоянието й се влошило и миналата седмица била подложена на евтаназия
БТА