По-ранен вечерен час за америкaнци
По-ранен вечерен час за америкaнци / netinfo

Властите в столицата на САЩ одобриха въвеждането на нов, по-ранен вечерен час за младежите с цел да бъде спряна вълната от убийства и грабежи, показала ясно расовото разделение в града. Броят на убийствата във Вашингтон вече надхвърля средното месечно равнище. Само през този месец убитите са 15. Миналата седмица началникът на вашингтонската полиция Чарлз Рамзи обяви извънредно положение в целия град заради престъпността.

В сряда общинските съветници приеха пакет от мерки, който включва отпускането на допълнителни средства за осигуряване на повече полицейски патрули. Той упълномощава също кметът Антъни Уилямс да определи вечерния час за младежите под 18 години да започва в 22 ч. вместо в полунощ, както е в момента. Гласуваният проектозакон за първи път позволява на полицията да постави камери за наблюдение в жилищни райони на столицата - нещо, което много от големите градове по света вече направиха.

Първоначално мерките са предвидени за 90 дни, но кметът Уилямс се надява те да станат постоянни. Във Вашингтон съществува разделение: политици и бизнесмени живеят в северната част на града, в контраст с по-бедните южни квартали, обитавани предимно от цветнокожо население.

Критици твърдят, че извънредното положение в печално известната с високата престъпност столица е ускорено отчасти от зачестилите случаи на убийства и обири в "белите" квартали на града, посочва ДПА. Защитници на гражданските права се оплакаха, че новите мерки са твърде строги, но кметът обясни, че става дума за разумна промяна, която се радва на подкрепата на обществеността.