По-неконтролируемите деца имат проблеми като възрастни
По-неконтролируемите деца имат проблеми като възрастни / снимка: sxc.hu

Децата, които на тригодишна възраст проявяват по-малък самоконтрол са изправени пред по-голям риск още преди 32-годишна възраст да имат проблеми със здравето, наркотици, финансови трудности или да имат съдебно досие, сочи изследване, публикувано в САЩ.

Учени от университета "Дюк" в Северна Каролина са проследили в продължение на 30 години повече от хиляда деца в Нова Зеландия. Те са били оценявани от родителите си, от учители и други хора около тях. Сред критериите за оценяване са били включени: неспособност да овладеят гнева, липса на последователност към постигането на цели, трудности при изпълнение на задачи, хиперактивност, тенденция да действат преди да мислят, трудности да изчакват реда си и др., уточнява АФП.

Децата с най-ниски резултати по тези критерии, като възрастни имат респираторни проблеми, болести, предавани по полов път, свръхтегло, повишен холестерол и високо кръвно, пише БГНЕС. В друг аспект тези деца се оказват неспособни да се справят с финансови проблеми, да спестяват, да плащат ипотеки, да се оправят с кредитните си карти. Те по-често остават сами, или стават самотни родители, имат проблеми с пушенето, с наркотици и дори проблеми със закона, установяват авторите на изследването.