По-малко сол в хляба в Португалия
По-малко сол в хляба в Португалия / снимкa: sxc.hu

Хлябът в Португалия вече ще съдържа по-малко сол след като парламентът прие закон, ограничаващ до 14 грама максималното количество сол в един килограм хляб, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Законопроектът, предложен от Социалистическата партия, която има мнозинство в парламента, има за цел да се пребори с прекомерната употреба на сол в Португалия, която е основна причина за високо кръвно налягане. Текстът беше гласуван почти единодушно от парламента, само петима депутати от Социалдемократическия център бяха против този закон, който според тях иска да "регламентира вкуса на хората" при положение, че "тютюнът и мазнините, които също са вредни, са забранени".

 

Португалия е страна, в която се консумира много хляб, там има повече от сто различни вида, но португалският хляб за широка консумация, наричан "нормален хляб" съдържа между 18 и 21 грама сол на килограм, се казва в документа.