По-малко масло в храната, по-дълъг живот
По-малко масло в храната, по-дълъг живот / снимка: www.sxc.hu

Маслото трябва да бъде забранено при хранене, за да се защити здравето на хората, твърди известен хирург-кардиолог от Великобритания, цитиран от "Дейли мейл".

Хирургът Шиам Колвекар твърди, че тази радикална мярка може да спомогне за спасяването на живота на хиляди хора, предпазвайки ги от инфаркт и други здравословни проблеми.

Британският кардиолог препоръчва на хората да ядат по-малко червено месо, да избират прясно мляко с по-ниско съдържание на мазнини и да използват в кухнята зехтин и олио. Наситените мазнини предизвикват годишно около 200 000 случая на преждевременна смърт заради сърдечносъдови заболявания.

Възрастните хора употребяват средно по 800 грама наситени мазнини ежемесечно - с 20% повече от препоръчваното от специалистите, допълва БГНЕС. Ограничаването на консумацията на наситени мазнини може да спаси живота на до 3500 души всяка година, твърди специалистът.