Плодовата диета или високо-фруктозната диета увеличава риска от високо кръвно налягане, показва проучване на Центъра по здравни науки в университета в Денвър Колорадо, пише Еуропа прес.
Резултатите показват, че намаляването на консумацията на обработени храни и напитки с високо съдържание на фруктоза може да помогне за предотвратяването на хипертонията. Изследователи обясняват, че през последните години потреблението на фруктоза се е увеличило, паралелно с увеличаването на затлъстяването.
През последните 20 години случаите на пациенти с наднормено тегло са нараснали значително. Учените са изследвали 4528 души над 18 години. Консумацията на фруктоза се изчислява чрез пиенето на повече плодове сокове, безалкохолни напитки, яденето на захарни изделия и сладкиши. Резултатите показват, че хората, които са консумирали повече от 74 грама фруктоза дневно увеличават риска от развитието на хипертония, пише БГНЕС.
Експертите продължават изследванията си в областта, за да открият дали ниско-фруктозната диета може да нормализира нивото на кръвното налягане и да предотврати развитието на нежелани заболявания.