/ iStock/Getty Images
Астрономите наблюдават тъмно петно ​​сред звездите за звездно изригване веднъж в живота, което може да се случи всеки ден.

T Coronae Borealis, известна като Пламтящата звезда, е двузвездна система на 3000 светлинни години от Земята с бяла мъртва звезда, която краде налягането и топлината от близката древна червена гигантска звезда. 

Този енергиен трансфер в крайна сметка ще предизвика термоядрен взрив, който се случва приблизително на всеки 80 години, при който или новата звезда ще стане видима с невъоръжено око за седмица или две, преди да потъмнее отново. 

Евентуалната експлозия не е свръхнова или смърт на звезда, защото мъртвата или звездата-джудже остава непокътната след това в цикъл, който продължава десетки или стотици хиляди години. 

"Това е събитие, което се случва веднъж в живота, което ще създаде много нови астрономи, давайки на младите хора космическо събитие, което могат да наблюдават сами, да задават свои въпроси и да събират свои собствени данни", д-р Ребека Хаунсел, асистент изследовател, специализиран в нови събития в Центъра за космически полети Годард на НАСА, се казва в изявление на НАСА от май. 

"Това ще подхрани следващото поколение учени".

Координиран подход

През 1946 г. звездата за кратко помръкна за няколко месеца, преди да избухне. През 2023 г. неправителствената организация Американската асоциация на наблюдателите на променливи звезди (AAVSO) обяви, че Пламтящата звезда е имала своето потапяне, така че експлозията може да се случи по всяко време. 

Астрономите на НАСА изчислиха, че експлозията може да се случи до септември 2024 г., но няма данни това да се е случило. 

Гама-лъчевият телескоп Fermi на НАСА, който в момента е в ниска околоземна орбита, ще бъде този, който ще наблюдава, когато Blaze Star евентуално изригне, заедно с някои други инструменти като телескопа INTEGRAL на Европейската космическа агенция (ESA). 

Елизабет Хейс, ръководител на лабораторията по физика на астрочастиците в NASA Goddard, каза в изявление, че този координиран подход означава, че астрономите ще могат да изучават звездни експлозии като тази от няколко различни ъгъла. 

"Обикновено нови събития са толкова слаби и далеч, че е трудно ясно да се определи къде е концентрирана изригващата енергия", смята Хейс. 

"Това ще бъде наистина близо, с много погледи върху него, изучаване на различните дължини на вълните и се надяваме да ни даде данни, за да започнем да отключваме структурата и специфичните процеси. Нямаме търпение да получим пълната картина на случващото се".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"