/ iStock/Getty Images
Писмо от английския писател Чарлз Дикенс до търговеца на вино Джеймс Ливърмор се предлага на търг в Ню Йорк от аукционна къща "Лайън Харт Отографс" (Lion Heart Autographs) в Ню Йорк, съобщи ТАСС, позовавайки се на в. "Таймс". 

Тръжната къща, която се занимава в продажбата на исторически ръкописи и старини книги, оценява писмото от 1845 г. на над 2000 лири (приблизително 2300 долара). Пишейки до Ливърмор романистът "се оплаква от нещастието (заради дупка в бъчвата), което е довело до загубата на 13 галона (около 50 литра) вино от Тоскана". 

Според редактора на проекта "Писма на Чарлз Дикенс" Леон Литвак писателят се запознава с винената култура по време на пътуване до Италия през 1844 г. и оценява високо италианското вино. В съобщението на тръжната къща се посочва, че всяка година Дикенс харчи около 15 000 лири (приблизително 17 000 долара) за тази напитка.

Чарлз Дикенс (1812-1870) остава в историята на световната литература като изключителен писател реалист. Неговите произведения "Приключенията на Оливър Туист", "Посмъртните записки на клуба "Пикуик",

"Дейвид Копърфийлд", "Коледна песен" и други са обичани от милиони читатели по света. Дикенс отразява в книгите си социалните проблеми на викторианската епоха, пресъздавайки реалистични картини от живота на обществото.
БТА