/ iStock/Getty Images
Пингвин от застрашения вид Eudyptes moseleyi, който се възстановява в зоопарка в Пърт, Австралия, обича да гледа клипчета и телевизионни шоута със себеподобни, пише сп. "Пийпъл".

Пиер е единственият пингвин от вида си в зоопарка, така че служителите правят всичко възможно питомецът им да се чувства добре.
 

"Добруването на Пиер е приоритет за нас. За да може той да вижда и чува пингвини от своя вид, започнахме да му пускаме документални филми за Eudyptes moseleyi, както и да му показваме клипчета с негови събратя от други зоопаркове по света, сред които в Канзас в САЩ и Единбург във Великобритания", се посочва в съобщение на сайта на зоологическата градина в Пърт.
 

Едно от любимите шоута на Пиер e детската пластилинова анимация "Пингу", излъчвана между 2002 и 2006 г.

Пиер попада под грижите на зоопарка след "маратонско плуване" от острови в Индийския или южната част на Атлантическия океан, преди да бъде изтласкан на брега в Югозападна Австралия.

"Пиер има проблеми със смяната на перата и на този етап не може да бъде върнат в естествена среда, но докато се възстановява, се радва на обилно количество клипчета и телевизионни шоута", казват от зоопарка.



Пингвините от вида Eudyptes moseleyi са сред най-редките в света. Глобалната им популация наброява под 240 300 екземпляра. Видът, чийто представители имат "харизматичен характер" и "характерни вежди а ла Граучо Маркс", е класифициран като застрашен от изчезване. За разлика от други пингвини, които се плъзгат по корем, птиците от вида Eudyptes moseleyi (Northern rockhopper penguin) предпочитат да подскачат по скалистите крайбрежия, на което дължат и наименованието си.

Въпреки че Пиер обича своите телевизионни шоута, от зоопарка в сътрудничество с колеги от други страни понастоящем му търсят подходящ постоянен дом, който обитава с пингвини от собствения си вид.
БТА