/ iStock/Getty Images
Кайл Хипчън, победител в първата по рода си лотария за космически полет с милиардера Айзъкман, e отстъпил мястото си на съквартиранта си от колежа, пише Асошиейтед прес.

Той споделил само със семейството и неколцина приятели. Намекнал пред двама колеги. Така че почти никой не знаел, че пилот от американска авиокомпания можеше и трябваше да бъде на борда на мисията на "СпейсЕкс" с първите космически туристи миналата година.

Тайната на Хипчън вече е разкрита, но от това не му става по-леко, че е пропуснал шанса си да полети около Земята, защото е надвишил изискванията за тегло на космическите туристи. Той все още не е гледал поредицата на "Нетфликс" за тридневния полет, платен от технологичен предприемач за трима негови гости през септември миналата година.

"Много е болезнено. Ужасно съм разочарован. Но това е положението", каза той.

Хипчън, който е на 43 години от Флорида, пилот в регионалния авиопревозвач на "Делта" "Индевър еър", неотдавна разказа историята си пред Асошиейтед прес по време на първото си посещение в космическия център "Кенеди" на НАСА след пропуснатия си космически полет.

Той сподели за невероятния си късмет, донесъл му сбъдната мечта, за разочарованието си, когато разбрал, че е извън ограничението на "СпейсЕкс" за тегло от 113 килограма и за предложението си към единствения човек, който щял да се наслади на полета колкото него, да заеме мястото му. Четири месеца по-късно той пресмята и казва, че вероятно по-малко от петдесет души са знаели, че той е бил истинският победител в лотарията.

"Това беше тяхното шоу и не исках да отклонявам вниманието от това, което те правеха", казва Хипчън, който наблюдаваше изстрелването на "СпейсЕкс" от ВИП ложата.

Мястото му на борда зае Крис Семброски, на 42 години, инженер от Еверет, Вашингтон. Хипчън и Семброски са съквартиранти в края на 90-те години, докато учат в университета по аеронавтика "Ембри-Ридъл". Често заедно с други състуденти пътуват с коли, за да гледат изстрелването на совалките на НАСА. Членуват в организация на активисти и апелират във Вашингтон в подкрепа на частните космически пътувания.

Макар днес да живеят на двете крайбрежия, Хипчън и Семброски продължават да обсъждат космически новини и да подкрепят каузата за космическия туризъм. И двамата се включват, когато основателят и изпълнителен директор на компанията "Шифт4 Пеймънтс" Джаред Айзъкман разиграва на лотария място в полета, който е купил от основателя на "СпейсЕкс" Илон Мъск. Средствата отиват в полза на детската изследователска болница "Сейнт Джуд".
Хипчън купува билети за 600 долара за лотарията. Семброски, на когото тъкмо предстои да започне работа за "Локхийд Мартин", купува билети за 50 долара.

При общо 72 000 участници в лотарията през февруари миналата година нито един от двамата не смята, че ще спечели и не си прави труда да уведоми другия, че участва.

В началото на март миналата година Хипчън започва да получава имейли, в които от него искат да разказва подробности за себе си. Тогава той прочита условията за участниците в лотарията, изписани с дребен шрифт - че победителят трябва да бъде висок под два метра и да тежи не повече от 113 килограма.
Хипчън е висок 1,80 метра и тежи 150 килограма.

Уведомява организаторите, че се оттегля, смятайки, че е един от неколцина финалисти. В последвалите имейли и телефонни разговори с изумление научава, че е единственият победител в надпреварата.

Планираният за септември полет наближава и от "СпейсЕкс" бързат с подготовката на костюмите и седалките в капсулата за първите си космически туристи. Като авиоинженер и пилот Хипчън знае, че ограничението за тегло е важен въпрос за сигурността на полетите и не може да се надвишава.
"Опитах се да си представя как мога да сваля няколко десетки килограма за шест месеца - възможно е, но не е най-здравословното нещо", каза Хипчън.
Спонсорът на полета Айзъкман разрешава на Хипчън да си избере кой да го замести.

"Желанието на Кайл да подари мястото си на Крис беше невероятен жест на щедрост", написа той в имейл тази седмица.

В края на март Айзъкман обявява спътниците си за полета - асистентка от детската болница "Сейнт Джуд", преподавателка в колеж и Семброски.
През април Хипчън се присъединява към тях, за да наблюдава изстрелването от "СпейсЕкс" на астронавти на НАСА към Международната космическа станция.
Семброски предлага на Хипчън, в знак на благодарност, да вземе негова лична вещ на борда на "СпейсЕкс" по време на полета. Той събира пръстените си от гимназията и колежа, еполетите от униформата си на капитан на полет в авиокомпанията, медалът "Пурпурно сърце" от Първата световна война на прачичо си и подаръчета от най-добрите си приятели от гимназията и предупреждава "Не питай".

Преди полета на 15 септември миналата година Семброски се възползва от правото си на един телефонен разговор от кулата за изстрелване и звъни на Хипчън, за да му благодари отново. "Вечно ще съм ти благодарен", казва Семборски.

И макар да не успява да види Земята от орбита, Хипчън изпитва близо десет минути безтегловност. По време на полета на космическите туристи, заедно с приятели и роднини на членовете на екипажа, Хипчън го изпитва на борда на специален самолет за нулева гравитация. "Беше страхотно", каза той.
БТА