Пилетата виждат цветно
Пилетата виждат цветно / © ThinkStock/Getty Images

Ново изследване потвърди способността на пилетата да различават цветове в променящи се светлинни условия, съобщи ЮПИ.

Шведски учени констатирали тази тяхна способност, докато слънцето било високо в небето, скрито зад облаци или ниско в небето.

Докато има светлина, птиците се възползват от цветното си зрение, за да направят разлика между узрял и неузрял плод, както и да разпознаят посестримите си.

Кокошка осинови чужди малки, подобни на ему

"Изследвахме различни светлинни условия, за да установим колко големи могат да са промените в светлината, без това да повлияе върху способността на пилетата да различават цветовете - заяви биологът Петер Олсон от университета в Лунд. - Подобно изследване преди не бе извършвано."

Трогателно приятелство между зайче и пиленца (ВИДЕО/СНИМКИ)

Учените приучили пилета да имат предпочитание към оранжевия цвят. Докато пилетата били отглеждани в среда с бяла светлина, им били представяни различно оцветени контейнери - червен, жълт и оранжев. Единствено в оранжевия имало храна. Учените променили светлината в помещението, за да се получат различни нюанси на червена светлина, но вниманието на пилетата останало фокусирано върху оранжевия контейнер.

Резултатите от експеримента били използвани, за да се създаде модел, който симулира цветното зрение на пилетата. Той ще позволи на учените да сравнят способността да се различават цветове в променящи се светлинни условия при пилета, птици и други животни.